Rich snippets berättar mer för sökmotorerna

Knowledge Graph New York

I förra artikeln skrev vi om Googles Knowledge Graph och hur det kan påverka sökresultaten. Förutom att där kunna påverka hur hela din verksamhet framställs, så finns det numera även sätt att kunna påverka hur dina unika sidor presenteras i sökresultaten. Visa användaren mer än bara beskrivning och titel, och ta chansen att äga SERPen i Google med hjälp av så kallade rich snippets.

Rich snippets author

På senare tid har allt fler resultat på Google och andra sökmotorer börjat anamma rich snippets (avancerade utdrag på svenska) och den uppmärksamma användaren har säkerligen märkt att sökresultaten inte ser ut som de gjort tidigare. Innehåll med omdömen, personer, produkter, företag och organisationer, recept, evenemang och musik kan nu få extra information och använder du detta till din fördel så kommer ditt innehåll sticka ut och förse användaren med extra information, samtidigt som det naturligtvis ser mer spännande och professionellt ut.

Skapa markup

Det som krävs är att man strukturerar en sidas data på ett sätt som gör att sökmotorn får tillgång till mer information. Innehållet på sidan kommer alltså inte se annorlunda ut för en besökare. Mer precist så märker man upp det  innehåll man vill förmedla till sökmotorn med specifika html-taggar. Det rekommenderas att man taggar enligt schema.org som accepteras av såväl Google som Yahoo! och Bing. Det kan låta komplicerat, men det är egentligen ganska enkelt och kan vara väldigt effektivt.

Det finns en uppsjö av olika taggar att utnyttja och det är upp till dig att bestämma vad som är viktigast för din verksamhet och era mål. För dem som har bestämt sig för att experimentera med rich snippets har Google tagit fram ett verktyg, Google Structured Data Testing Tool, som snabbt och enkelt kan berätta exakt vad sökmotorerna kan se, och gör att du kan se ifall taggningen funkar eller om du behöver gå tillbaka till ritbordet.

Kom ihåg att innehållet alltså inte ändrar själva innehållet på sidan för användaren eller påverkar en sidas rankning i sökmotorerna och det finns heller ingen garanti för att Google kommer använda den nya informationen.

Google+

Google testar just nu att använda information från Google+-profiler för att skapa så kallade “author snippets”. Det är enkelt gjort och ser då ut som på bilden ovan. Se till att få med  <a href=”[profile_url]?rel=author”>Google</a> någonstans på alla de sidor du vill ha en “author snippet”, där [profile_url] alltså ska ersättas med URLen till din Google+-profil. Gå sedan till din profil och berätta att du är en “contributor” till siten, och sen är det klart! Kontrollera gärna genom att söka igenom sidan med testverktyget.

Som sagt, det är enkelt och snabbt men förutsätter alltså att man har en Google+-profil. Authorship är med andra ord ytterligare ett incitament för att man ska gå med i Google+.

Hur ser det ut?

Det finns alltså en mängd olika taggar att utnyttja, men nedan följer ett urval som jag hoppas ska ge dig lite idéer och inspiration. I vanlig ordning får du gärna höra av dig om du har några frågor eller behöver hjälp. Har du redan koll på rich snippets och har använt det på ett bra eller kul sätt så får du gärna lämna en kommentar och berätta hur.

Rich snippet produkt

Rich snippet för produkter

 

Rich snippet musik

Rich snippet för musik

 

Rich snippets omdömen

Rich snippets för omdömen