Olika webbstatistikverktyg

På denna sida hittar du länkar till olika tillverkare/leverantörer av webbstatistiksystem, webbstatistikverktyg och webbstatistikprogram. Listan är inte ordnad i någon speciell ordning utan listas endast alfabetiskt. En kort introduktion ges till respektive webbstatistiksystem.

AWStats

Webbserverfilsbaserat verktyg med traditionella standardrapporter. AWStats finns på svenska. Open Source projekt.

ClickTracks från Lyris

ClickTracks är en amerikansk leverantör av webbstatistiksystem. Webbstatistikverktyget är mycket “visuellt” och upplevs ofta som lätt att använda. Du som är webbanalytiker arbetar dock med en fet klient (ej webbaserad klient), vilket innebär en del nackdelar.

ClientStep från Instadia

Instadia var ett danskt-svenskt företag (svenska och danska grundare) med en ett populärt och bra verktyg som hette ClientStep. Instadia köptes av Omniture under våren 2007. ClientStep stängs under sommaren 2008.

comScore

comScore är ett amerikanskt företag inom webbanalys. Nu har man köpt Nedstat och bryter sig på så sätt in på den svenska marknaden.

Coremetrics Analytics från Coremetrics

Coremetrics är en amerikansk leverantör av webbstatistiksystem. Man har stora amerikanska kunder, men är idag svaga i Europa och Sverige. IBM har köpt Coremetrics under 2010.

Google Analytics från Google

Google Analytics är ett statistikverktyg från Google med lättöverskådliga standardrapporter. Finns på svenska. Ihopkopplat med Googles annonssystem Google AdWords och Google AdSense.

HBX Analytics och Visual Site från Visual Sciences

Visual Sciences (tidigare namn WebSideStory) var en amerikansk webbstatistikleverantör. Visual Sciences “flaggprodukter” var Visual Site och HBX Analytics. Omniture köpte Visual Sciences i slutet av 2007. Många tidigare HBX Analytics kunder har nu bytt till SiteCatalyst.

Indextools

Indextools var ett enkelt och uppskattat webbstatistiksystem. Webbstatistikverktyget var lätt att installera och använda. Uppköpt av Yahoo! och blev då Yahoo! Web Analytics.

LiveSTATS från Deepmetrix (Microsoft)

LiveSTATS var tidigare relativt vanligt på den svenska marknaden. Deepmetrix hade både webbserverloggsanalys och scriptbaserade varianter av LiveSTATS. Köptes av Microsoft, men är nu nedlagt. LiveSTATS blev Microsoft adCenter Analytics.

Matomo Analytics

Tidigare namn Piwik. Populärt open source baserat webbstatistiksystem. Extra stark funktionalitet kring personuppgifter och GDPR.

Microsoft adCenter Analytics från Microsoft

Microsoft adCenter Analytics hette Microsofts numera nedlagda webbstatistiksystem. Byggde på LiveSTATS från Deepmetrix.

Piwik

Opensource verktyg för webbstatistik. Det går ut att skräddarsy rapporter för både externa webbplatser och Intranet. Påminner rätt mycket om Google Analytics och har internationellt många installationer. Heter numera Matomo Analytics.

Prospecteye

Svenskt leadhanteringssystem med bra integration med Apsis. Det går tex att få ut rapporter med kunder som varit inne på webbplatsen.

ProspectFinder från Enecto

ProspectFinder är ett svenskt prospektgenereringssystem från Enecto. Med systemet identifierar man potentiella kunder till ditt företag – ett viktigt säljhjälpmedel. Finns på svenska. Det finns många integrationplugin:er med olika kundhanteringssystem (CRM-system), till exempel SuperOffice, Microsoft CRM, Salesforece och Visma. Inga eller mycket få traditionella webbstatistikrapporter finns i verktyget.

SiteCatalyst från Adobe

Adobe är med sitt webbstatistiksystem SiteCatalyst ett populärt och en av de största leverantörerna av webbstatistiksystem. Huvudägaren hette tidigare Omniture. Via uppköp av Instadia och Visual Sciences (HBX Analytics) fick SiteCatalyst ett starkt fäste i Europa och Skandinavien.

Sitestat från Nedstat (comScore)

Sitestat är utvecklat av det nederländska företaget Nedstat. Man har under senare tid öppnat ett kontor i Stockholm och satsat hårt på den svenska marknaden. Är numera uppköpt av amerikanska comScore.

SmarterStats

Webbserverloggsverktyg med bra standardrapporter. SmarterStats används till exempel av webbhotell och finns därför på många webbplatser. Används till exempel av EPiServer Hosting, så driftas din webbplats där kan du använda SmarterStats.

Snoobi

Snoobi är ett finländskt statistiksystem som tagit stora marknadsandelar i Finland. Hårdsatsar nu på Sverige. Starkt inom prospectgenerering och därmed extra lämpligt för B2B företag.

Statcounter

Statcounter är ett lättimplementerat statistikverktyg som erbjuder den mest grundläggande statistiken kryddat med mätning av downloads, utgående länkar, ISP och annat som exempelvis inte exempelvis Google Analytics erbjuder out-of-the-box. Gratis upp till 9 000 pageloads per dag och om man tål annonsering.

Vizzit

Vizzit är en svensk webbstatistikleverantör med ett webbstatistikverktyg som är integrerat med webbpubliceringssystemet EPiServer. Systemet finns på svenska. Vizzit kan analysera både webbserverloggfiler eller en scriptuppbyggd loggfil. Man väljer den teknik som passar analysbehoven bäst (idag byter många kunder över till scriptversionen).

Webalizer

Webalizer är vanligt webbserverloggsanalysprogram.  Det är ett Open Source system. Systemet finns på svenska. För att få ut någorlunda bra statistik ur Webalizer måste webbserverns loggfiler filtreras innan webbanalys genomförs. Detta är ofta svårt eller i princip omöjligt för många vanliga webbanalytiker. Om filtrering inte görs kan webbstatistiken endast användas som trendverktyg.

WebTrekk

WebTrekk är ett tyskt system med starka kunder i framför allt Tyskland. Satsar nu på att etablera sig i fler länder och den svenska marknaden bearbetas. All insamlad data är segmenterbar.

WebTrends

WebTrends var länge världens största och ledande leverantör inom webbstatistik och webbanalys. WebTrends erbjuder webbstatistiksystem dels som tjänst, dels som programvara. Idag är det ovanligt att man köper programvaran.

Xtractor från OnlineServices

Xtractor är ett norskt webbstatistiksystem med extra moduler för prospektgenerering och sökmotoroptimering. Systemets styrka ligger i kombinationen av standardrapporter för webbstatistik och bra moduler för prospectgenerering och sökmotoroptimering. Under hösten 2007 släpptes en version av Xtractor som är integrerad med webbpubliceringssystemet EPiServer. Idag säljs verktyget via EPiServer under namnet EPiServer SEO och man fokuserar på funktionaliteten kring sökmotoroptimering.

Fler webbstatistikverktyg

Det finns många fler webbstatistikverktyg. Om du känner till fler statistikprogram som borde vara med på listan ovan, hör av dig via kontaktsidan så kan listan uppdateras.