Disavow Links – Bli kvitt negativa länkar

För ett par veckor sedan så lanserade Google ett nytt verktyg till sin verktygssamling: Disavow Links. Verktyget bakas in i Google Webmaster Tools och man kan se hur det ser ut hos Google Webmaster Tools.

Syftet med verktyget är att erbjuda dig som webmaster eller SEO-insatt en möjlighet att anmäla och få bort “unnatural links” som leder till din webbplats. Med unnatural links menas oetiska externa länkar som anses ha negativ påverkan på din webbplats rykte på ett eller annat sätt. I denna kategori räknas spamlänkar, köpta länkar från länkfarmar eller överflödiga länkar som totalt saknar relevans. Vill du läsa mer om dessa tveksamma länkmetoder, som kallas link schemes, så listas de i en artikel från Google.

Disavow Links riktas främst mot dig som har blivit kontaktad av Google i samband med att de märkt att oetiska länkar leder till din sajt.  Verktyget lämpar sig alltså till dig som råkat ut för den här typen av länkar eller till dig som tidigare använt dig av tveksamma länkmetoder och som nu ångrat dig och vill bli av med dessa.

Det är idag vanligt att företag använder sig, medvetet eller omedvetet, av tveksamma länkstrategier i försök att “boosta” sin egen PageRank och skaffa sig en starkare och mer populär domän. Dessa metoder jagas idag flitigt av Google och klassas ofta som grey hat seo.

Oavsett hur du har fått dessa länkar till din sajt så finns det nu alltså ett sätt bli av med dem. Observera att de inte försvinner för att du skickar in en förfrågan via verktyget. Det är i slutändan Google som avgör om länkarna är tillräckligt skadliga för att tas bort eller inte.

Google är extremt noga med att poängtera att detta verktyg inte är till för merparten. Snarare tvärtom. Innan du använder dig av Disavow Links så rekommenderar Google dig att vara extra säker på att länkarna man anmäler verkligen är skadliga för din webbplats. Det blir troligtvis snudd på omöjligt att få tillbaka dem när de väl tagits bort.

Kolla gärna in videon nedan där Matt Cutts, Googles SEO-guru, berättar om Disavow Links. Lägg märke till hur noga han poängterar att detta verktyg inte ska missbrukas och att det endast är till för vissa.

Hur flitigt verktyget kommer att användas av Googles kunder återstår att se. Många som uttryckt sin åsikt menar att det borde vara Google som ska hålla koll på dessa länkar istället för att webmasters och SEO-folk själva ska behöva göra det. Andra menar att verktyget fyller ett behov men att det borde ha kommit för länge sedan.

Lämna gärna en kommentar om du har en egen åsikt om Disavow Links!