SiteCensus avvecklas- påverkar KIA Index

I dagarna avslöjades det att statistikjätten Nielsen avvecklar sitt eget mätverktyg SiteCensus. Eftersom Nielsen och SiteCensus var en av de relativt få mätleverantörer som är med i KIA Index så kommer det naturligtvis få följder eftersom det är många stora webbplatser som är beroende av att kunna visa upp sig på KIA index för annonsörer.

Här på bloggen har vi tidigare tagit upp vad KIA Index är, men för er som inte är bekanta med det så kan man sammanfatta det med att det är ett index med officiell besöksstatistik för webbplatser. Denna statistik är sen fritt fram för annonsörer att använda och ha som underlag när man planerar sina annonsinvesteringar.

Det är därför många företag och webbplatser som är beroende av att synas på KIA Index. Att vara med i den listan gör att det blir enklare att sälja reklamplats (till exempel banners).  ”Alla” som köper upp annonsyta tittar som regel på KIA Index. Ju mer trafik en webbplats har desto mer intressant blir man i allmänhet i reklamköparnas ögon.

För att komma med i KIA Index krävs det att man betalar en mindre avgift, men en förutsättning är att man har ett godkänt mätsystem. Dessa är

 

Nu kommer alltså SiteCensus läggas ner och tas bort från listan. Detta lämnar ju deras befintliga kunder i något av ett dilemma, då de nu måste hitta och bestämma sig för ett nytt statistikverktyg, som dessutom ska leverera statistik till KIA. Som ni förstår finns det alltså inte så många att välja mellan och nu kommer troligtvis statistikverktygsleverantörerna ha huggsexa om de mest trafikerade siterna.

Problemet för båda parter är dock att webbplatsägarna har mycket trafik och statistiksystemsleverantörerna har prislistor som till stor del är beroende av antal sidvisningar. Det blir med andra ord ganska höga licensavgifter och det är många webbplatsägare som inte kan motivera de avgifterna bara för att vara med på KIA Index. Vi får se om det kommer någon leverantör som skapar ett erbjudande för just KIA Index så att det går att komma in där utan att betala fullprisvarianten av licenserna…