Webalizer

Webalizer är ett webbstatistiksystem som många webbhotell använder och erbjuder som statistiklösning. Webalizer är ett open source system. Därför är det relativt vanligt bland mindre webbplatser i Sverige, där man använder detta på webbhotellet. På många webbhotell kan man välja bland flera webbserverloggsverktyg, Webalizer kan vara ett av dem.

Exempel på rapport i Webalizer

Webbserverlogganalys med problem

Webalizer tillhör gruppen av webbstatistiksystem (andra liknade system är AWStats, Modlogan, WebTrends och ClickTracks) som analyserar webbserverns loggfiler (WebTrends och ClickTracks erbjuder både scriptbaserad insamling och webbserverloggsanalys).

På grund av olika automatiska webbtjänster/program som hela tiden surfar runt på Internet (till exempel externa sökmotorerers spindlar/bots, övervakningstjänster och nyhetstjänster) och även på din webbplats och det faktum att webbservern “spelar in allt”, så blir statistiken som man får ut från denna typ av system felaktig.

Felmarginalen är normalt 30-50% beroende på vilken rapport man tittar på, men vi på webbstatistiksystem.se har sett värre, ända upp till 90%.

Statistiken du får ut från Webalizer är därför inte något bra riktvärde, men du kan använda det som trendindikator. Vissa rapporter som inte “spammas” av diverse automatiska spindlar och bots fungerar ändå bra.

Filtrera webbserverloggarna enda lösningen

Enda sättet att kunna använda Webalizer med någon form av behållning är att filtrera webbserverloggfilerna innan du analyserar dem med Webalizer. Då blir statistiken relativt bra. Detta kräver dock en hel del arbete och det är säkerligen inte något som webbhotellen gör/erbjuder.

Frågor om Webalizer

Kontakta webbstatistiksystem.se om du har frågor om Webalizer, filtrering av webbserverloggar, tolkning av trafikdata, alternativa system etc.