Nya Google Preview ökar webbtrafiken i många webbstatistikverktyg

I mitten på november någon gång så släppte Google en funktion som kallas Google Preview, det är en funktion som visar en liten skärmdump av webbsidan som man kommer till om man klickar på sökresultatlänken (se exempel nedan).

Google Preview på webbstatistiksystem.se

Syftet är att man genom att se thumbnail/snapshot bilden ska kunna avgöra om det är värt att klicka och besöka sidan i fråga, det vill säga att man ska slippa att klicka fram sidan och se om den innehöll det man var ute efter.

Vad har Google Preview med webbstatistik att göra?

Jo, det är så att Google Preview har egna så kallade bots (sökmotorspindlar/program som söker av webben med automatik) som är ute scannar av webbplatser. Till skillnad från Googles vanliga sökmotor och övriga sökmotorers (Bing, Yahoo! med flera) sökmotorspindlar så exekverar Google Previews sökmotorbot JavaScript.

Eftersom de allra flesta moderna webbstatistiksystem är uppbyggda kring JavaScript för att samla in information om vad som händer på webbplatsen, så får man även med trafiken som Google Preview orsakar. Detta gör att trafiken ökar och att siffrorna blir högre. Eftersom det rör sig av automatiserad trafik och inga riktiga besökare är detta inte önskvärt.

Hur ser man att Google Preview har besökt webbplatsen?

Den som varit uppmärksam under november och har den funktionaliteten i sitt verktyg kanske har sett att Google har dykt upp bland de besökande företagen på webbplatsen, att de är där relativt mycket och ofta.

Ett annat sätt att se att Google Preview har varit på besök är att titta i Browsers/Webbläsarversions rapporten. Om trafiken för Safari av version 3.1 har ökat mycket sedan någon vecka in på november så kan det vara Googler Preview som ligger bakom den ökningen.

Trafiken för Safari 3.1 rusar uppåt runt den 8 november 2011 pga Google Preview

Trafiken för Safari 3.1 rusar uppåt runt den 8 november 2011 pga Google Preview.

Om man verkligen vill undersöka om Google Preview är på webbplatsen är ett bra tips att leta fram en källa där du kan läsa av user agents. Google Preview identifierar sig med något som ser ut ungefär så här:

Mozilla/5.0 (en-us) AppleWebKit/525.13 (KHTML, like Gecko; Google Web Preview) Version/3.1 Safari/525.13

Vad händer i ett webbserverloggsverktyg med avseende på Google Preview?

I ett webbserverloggsverktyg där man analyserar webbserverns aktivitet är man ”van” vid att mäta alla typer av bots/spindlar från allsköns olika sökmotorer, övervakningssystem och nyhetstjänster, så här blir det ingen större skillnad. Här blir Google Preview en i mängden av automatiserad trafik. Om man har filter för att sortera bort spindlar/bots så har man en ytterligare att lägga till.

Påverkar Google Preview webbstatistiken?

Ja, det gör den. Men det är inte så ”farligt”. Det är ingen större orsak till oro. Mängden trafik som Google Preview orsakar är inte ”alarmerande”, det rör sig för de allra flesta webbplatser om marginella effekter. I exemplet ovan steg trafiken till 0,3% ungefär.

Vad gör de stora webbstatistikleverantörerna?

Inom sinom tid kommer med stor säkerhet de stora webbstatistiksystemstjänsterna att förses med någon form av filter som exkluderar trafiken från Google Preview. Detta eftersom trafiken från Google Preview är “låtsastrafik” och därmed inga riktiga besökare.

Vissa statistiktjänster som till exempel SiteCatalyst erbjuder temporära filterfunktioner för de kunder absolut vill bli av med den inkorrekta trafik som Google Preview orsakar.