Internet Explorer 6 minskar kraftigt men är fortfarande för vanlig för att ignoreras

Det är tydligt att webbläsaren Internet Explorer 6 (IE6) minskar kraftigt bland Sveriges internetanvändare. Under de senaste månaderna har minskningen varit mycket stark. Varje månad minskar användandet med någon procent.

Webbutvecklare världen över gillar i allmänhet inte Internet Explorer 6, en mycket gammal webbläsare, eftersom man i många fall behöver bygga en massa ”specialare” för att webbplatserna ska se bra ut även i IE6.

Det har länge bedrivits olika former av ”kampanjer” för att minska användandet av Internet Explorer 6, bland annat beroende på dålig säkerhet i Microsofts gamla webbläsare. Detta har vi skrivit om tidigare här på webbstatistiksystem.se i artikeln Nu syns det snart i webbläsarstatistiken att användandet av IE6 minskar.

Sedan Microsoft släppte sin senaste webbläsare Internet Explorer 8 så har dock minskningen av IE6 ökat. Många organisationer som tidigare hade kvar IE6 har tagit steget upp till IE8 direkt. Internet Explorer 7 är den absolut vanligaste webbläsaren.

Än så länge är dock användandet av Internet Explorer tillräckligt stort för att man inte ska kunna ignorera den. Idag är användandet runt 10% i Sverige, men minskningen är tydlig. Vi kommer säkerligen se ytterligare en tydlig minskning under resten av året.