Google Analytics kommer nu i betalversion

Webbstatistikprogrammet Google Analytics från Google

Det har gått rykten en längre tid, men nu blev det officiellt att Google Analytics börjar kosta pengar. Personligen så har jag tyckt att det är och har varit näst intill fascinerande att Google kan gå in och mer eller mindre döda en bransch genom att pumpa in pengar i ett halvbra system (Urchin) och bygga upp en riktigt bra webbanalystjänst med en väldigt attraktiv licensmodell – gratis. Om man blundar för att Google äger all insamlad data (och Google snart vet allt om oss, snacka om storebror ser dig) så finns det få system som kan erbjuda samma funktionalitet till det priset…

Nu tar Google alltså första steget och börjar ta betalt för en Premiumversion av Google Analytics. För övriga är licenskostnaden för webbstatistikverktyget fortfarande noll. Vissa förståsigpåare/analytiker tror att anledningen att man nu börjar ta betalt beror på att Google har starka krav på sig från investerare/ägare att kunna påvisa andra intäktskällor är Google AdWords (där man tjänar snuskigt mycket pengar och inte har någon konkurrens att tala om i många länder).

Vad innehåller Googles betalversion?

Betalversionen av Google Analytics heter Google Analytics Premium och den stora grejen är att man får tillgång till support (kundansvarig, kundsupport, hjälp vid implementering). Google är inte känt för att vara bra på support, men nu har de chansen att motbevisa detta. Mer saker i Google Analytics premiumversion.

  • Mer custom variables
  • “Unsampled” rapporter (i vissa rapporter görs uppskattningar i Google Analytics vanliga version, det slipper man i betalversionen)
  • Mer avancerade verktyg för att sätta konverteringar
  • Garantier, SLAer för datainsamling och rapportgränssnitt

Vem kan köpa Google Analytics Premium?

Google Analytics Premium erbjuds till att börja med i USA, Kanada och Storbritannien. Man betalar en fast kostnad per år för att få tillgång till Google Analytics Premium.