Anpassa webbplatsen efter besökaren i senaste versionen av EPiServer

EPiServer, ledande webbpubliceringssystemAdobe (tidigare Omniture) har länge haft produkten Test & Target, ett verktyg som man kan använda för att bland annat anpassa utseendet på webbplatsen efter vem besökaren är. Man har inte haft så många kunder i Sverige.

Nu har webbpubliceringssystemet EPiServer försetts med liknande funktionalitet. EPiServer har haft denna typ av funktionalitet tidigare också, men då via en tilläggsprodukt från Enecto. Nu är alltihop integrerat med EPiServer och därmed mycket enklare att använda. Eftersom EPiServer är så stort så kommer denna typ av personifieringsfunktionalitet att bli mycket vanligare i Sverige.

Exempel på personifieringsmöjligheter

Tillämpningarna kring den här typen av personifieringsfunktionalitet är oändliga. Det hela handlar om att visa upp ett budskap för besökarna som gör dem mer benägna att konvertera (köpa något, ladda ned något, anmäla sig till något etc.). Hur man tar reda på vem en person/grupp är ofta den största utmaningen.

  • Branschtillhörighet. Genom att använda ip-nummeruppslagning mot en databas kan man “känna av” vilken bransch en besökare från ett visst företag och visa upp ett erbjudande riktat mot denna bransch. På samma sätt kan man visa budskap på företagets storlek (antal anställda eller omsättning).
  • Besökaren har loggat in och identifierat sig. Via identifieringen vet du vem besökaren är och kan via medlemsinformationen visa upp innehåll/budskap som är anpassat efter det vi vet om besökaren.
  • Besökaren har tidigare varit på webbplatsen. Vi har då sparat information i en cookie, till exempel att man besökt en viss del av webbplatsen eller sökt efter något speciellt i den interna sökmotorn. Vid nästa besök visar man information med erbjudanden som besökaren sist besökte.
  • Besökaren har sökt efter ett visst sökbegrepp i en extern sökmotor. Du känner av detta och visar ett budskap som är anpassat efter den sökfras som besökaren använt.
  • Besökaren kommer från en viss domän. Du anpassar budskapet som besökaren möter.
  • Besökarens beteende under det pågående besöket. Besökaren kanske har sökt efter något speciellt i den interna sökmotorn och då anpassas webbplatsen med budskap som motsvarar detta sökbegrepp.
  • Tid för besök. Man anpassar erbjudandet på webbplatsen beroende på vilken tid på dygnet eller dag under veckan.
  • Geografisk koppling. Beroende på varifrån besökaren kommer geografiskt så anpassas webbplatsen.